Junioreiden vanhemmille

Tälle sivulle on koottu sellaista tietoa, jota jokaisen tennisjuniorin vanhemman olisi hyvä tietää.

Miten tennis eroaa joukkuelajeista?

Tennis on yksilölaji, ja jo tässä suhteessa eroaa perinteisesti harrastettavista joukkuelajeista, kuten jalkapallosta, jääkiekosta, salibandysta ja koripallosta. Siinä missä joukkuelajin harrastaja aloittaa usein harrastuksensa ystävien kautta ("Kaikki kaverini pelaavat, joten minäkin haluan"), yksilölajissa tämä on harvinaisempaa. Toki jotkut aloittavat tennisharrastuksen kaverin innostamana, mutta yleisin kontaktipinta harrastukseen ovat omat vanhemmat. Todennäköisyys, että juniori innostuu tenniksestä, on suurempi, jos myös isä tai äiti (tai molemmat) pelaavat tennistä. Suomen menestyneimmät junioripelaajat ovat hyvin usein tulleet lajin pariin juuri vanhempien kautta, esimerkkinä Jarkko Nieminen.

Kilpaileminen yksilölajissa (kilpajuniorien vanhemmille)

Siinä missä joukkuelajeissa juniorin ei tarvitse miettiä kauden kisaohjelmaa, tenniksessä kukaan ei ole suunnitellut kausittaista peli- ja kisaohjelmaa juniorille valmiiksi. Juniori laatii viime kädessä itse oman kisaohjelmansa, mutta valmentajilta toki voi ja kannattaa kysyä apua tämän asian kanssa. Kuskin ja huoltojoukkojen roolissa ovat omat vanhemmat. Tämä tarkoittaa, että "kisabussin" virkaa toimittaa vanhemman auto. Juniorin kehittyminen hyväksi kilpapelaajaksi vaatii siis myös vanhemmilta suurta panostusta.

Tennisseuralta saa seuraavanlaista tukea kilpajunioreille:

• Seura maksaa ensimmäisten kisojen osallistumismaksun aina takaisin juniorille kuittia vastaan
  • Tämän jälkeen osallistumismaksun saa kuittia vastaan takaisin aina, kun on voittanut kilpailuissa vähintään yhden ottelun.

Lähin yhtymäkohta joukkuelajeihin ovat divisioonaottelut, joissa pelataan noin 2-4 hengen joukkueina lähialueen muita joukkueita vastaan. Yhdessä divisioonaottelussa pelataan sarjasta (miehet/naiset/juniorit) riippuen 2-3 kaksinpeliä sekä 1 nelinpeli. Divisioonaottelun voitto ratkeaa yksittäisten otteluiden voittojen perusteella.

Kausimaksuista

SaTS ei saa vuoroja ilmaiseksi Salon tenniskeskus Oy:ltä, vaan joutuu maksamaan jokaisesta vuorostaan. Kausimaksuista hyvin iso osa kuluukin juuri kenttävuokriin. Mikäli kenttähinnat olisivat pienemmät, näkyisi tämä myös välittömästi valmennuslaskussa! Loppuosa kausimaksusta kuluu hyvin pitkälti valmentajien palkkioihin ja pelivälineisiin. Jälkimmäisestä suurin kuluerä ovat pallot. Muita maksuilla kustannettavia välineitä ovat muun muassa minitennisverkot, varamailat ja valmennuksessa käytettävät apuvälineet.

Toisinaan kausimaksuista jää SaTSille myös jonkin verran yli. Salon tennisseura on kuitenkin voittoa tavoittelematon yhdistys, joten mahdollisilla ylijäämärahoilla pyritään kehittämään seuran toimintaa entisestään.

Juniorien harjoitusmääristä

Jotta juniorin kehitys jatkuisi koko ajan ja hänen motivaationsa säilyisi hyvänä, suositellaan jokaiselle juniorille vähintään kahta (2) harjoituskertaa viikossa. Tuntimäärällisesti tämä tarkoittaa 2 - 3,5 tuntia viikossa. Kilpapelaajiksi tähtäävien tulisi harjoitella tätäkin enemmän, ainakin 3 kertaa viikossa. Yksi viikkotunti riittää vain aivan alussa, jolloin kehitys on kaikkein nopeinta. Tietyn pisteen jälkeen yksi harjoituskerta riittää ainoastaan ylläpitämään jo saavutettua tasoa. Minitenniksessä 1 tunti viikossa voi kuitenkin olla sopiva määrä, jotta lapsella olisi aikaa harrastaa monipuolisesti muitakin lajeja. Innokkaat lapset saavat toki halutessaan viikkoon toisenkin minitennistunnin.